2 Nisan 2015 Perşembe

BOURBON, Bir American Viskisi.



Bourbon:


" Her bourbon bir Amerikan viskisidir,  ama her Amerikan viskisi bourbon değildir "

Evet,  bu ünlü bir Amerikan sözü.  Peki nedir bu bourbon?  Nasıl yapılır?

Bourbon, kısaca çeşitli tahıl maltlarının ve özellikle mısırın mermantasyonu sonucu oluşturulan Amerikan

viskisidir diyebiliriz. Ama tabii bu damıtılmıs alkolün bir Bourbon olarak adlandırılabilmesi için bazı

şartları taşıması gerekli.  Zaten bu şartlar Amerikan kanunlarında açıkca belirtilmiş. Bir viskinin bourbon

olarak adlandırılabilmesi için ABD kanunlarına göre;


  •  ABD sınırları içinde damıtılmış,  fıçılanarak yıllandırılmış ve şişelenmesi, 
  •  Damıtıldığı tahıl karışımının en az % 51 mısır içermesi, 
  •  Kullanılan meşe fıçılarının içleri yakılarak kömürleştirilmesi ve bu fıçıların tek sefer kullanılır olması, 
  •  Damıtıldığı anda % 80 alkol oranından daha fazla alkol içermemesi, 
  •  Fıçılara doldurulurken % 62,5 alkol oranından daha çok alkol içermemesi, 
  •  Şişelendiğinde en az % 40 alkol içermesi gerekmektedir. 


Birde etiketlerde karşılatığımız Straight bourbon denilen bir kavram var. Amerika yasaları buradada

neyin Straight Bourbon olabileceğine dair çeşitli tanımlar getirmiş. Yukarıda belirtilen kurallara ek olarak;


  •  İçi yanmiş ve tek kullanımlık meşe fıçılarda yıllandırılmadı, 
  •  Eğer dört yaşından genç ise, etikette yaşının yazması,
  • Eğer dört yaşından büyük ise, ihtiva ettiği en genç viskinin yaşının etikette yazması gerekmekte. 


Bütün bu özelliklere sahip bir bourbon viskisi Kentucky eyalti sınırları içinde damıtılmış,  yıllandırılmış ve

şişelenmiş ise etiketinde " Kentucky Straight Bourbon " ibaresi kullanılabilir.

Tennesse Whiskey ise ( Amerikan ve İrlanda viskileri whiskey, İskoçya, İngiltere, Japonya viskileri whisky

olarak yazılıyor) kanunlara göre bir bourbondur. Bu yüzden % 51 mısırdan yapılmalmak zorundadır.

Kömürleştirilmiş meşe odunlarından geçirilmek suretiyle, Lincoln Country Process adı verilen bir

filitrelemeden geçmesi ve Tennesse eyaleti sınırları içinde damıtılıp, yıllandırılıp, şişelenmesi viskiyi bir

Tennesse viskisi yapar.

Tabiiki bourbonlar bu kadar çabuk geçilemeyecek kadar renkli ve büyük bir konu. Çünkü Amerikan satış

stratejilerindeki başarı sayesinde şu anda bildiğimiz ve içtiğimiz bir çok viski aslında birer bourbon.Bu

yüzden yazılarımızda bu bourbon konusunu değişik yönleriyle tekrar incelemeye devam edeceğiz. Ama

lütfen sizlerde aklınıza takılanları ve bourbon deneyimlerinizi bizlerle paylaşın.

Bol viskili günler...

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 ERKEGIN DUNYASI