BOURBON, Bir American Viskisi.
Bourbon:
" Her bourbon bir Amerikan viskisidir, ama her Amerikan viskisi bourbon değildir "
Evet, bu ünlü bir Amerikan sözü. Peki nedir bu bourbon? Nasıl yapılır?
Bourbon, kısaca çeşitli tahıl maltlarının ve özellikle mısırın mermantasyonu sonucu oluşturulan Amerikan
viskisidir diyebiliriz. Ama tabii bu damıtılmıs alkolün bir Bourbon olarak adlandırılabilmesi için bazı
şartları taşıması gerekli. Zaten bu şartlar Amerikan kanunlarında açıkca belirtilmiş. Bir viskinin bourbon
olarak adlandırılabilmesi için ABD kanunlarına göre;
- ABD sınırları içinde damıtılmış, fıçılanarak yıllandırılmış ve şişelenmesi,
- Damıtıldığı tahıl karışımının en az % 51 mısır içermesi,
- Kullanılan meşe fıçılarının içleri yakılarak kömürleştirilmesi ve bu fıçıların tek sefer kullanılır olması,
- Damıtıldığı anda % 80 alkol oranından daha fazla alkol içermemesi,
- Fıçılara doldurulurken % 62,5 alkol oranından daha çok alkol içermemesi,
- Şişelendiğinde en az % 40 alkol içermesi gerekmektedir.
Birde etiketlerde karşılatığımız Straight bourbon denilen bir kavram var. Amerika yasaları buradada
neyin Straight Bourbon olabileceğine dair çeşitli tanımlar getirmiş. Yukarıda belirtilen kurallara ek olarak;
- İçi yanmiş ve tek kullanımlık meşe fıçılarda yıllandırılmadı,
- Eğer dört yaşından genç ise, etikette yaşının yazması,
- Eğer dört yaşından büyük ise, ihtiva ettiği en genç viskinin yaşının etikette yazması gerekmekte.
Bütün bu özelliklere sahip bir bourbon viskisi Kentucky eyalti sınırları içinde damıtılmış, yıllandırılmış ve
şişelenmiş ise etiketinde " Kentucky Straight Bourbon " ibaresi kullanılabilir.
Tennesse Whiskey ise ( Amerikan ve İrlanda viskileri whiskey, İskoçya, İngiltere, Japonya viskileri whisky
olarak yazılıyor) kanunlara göre bir bourbondur. Bu yüzden % 51 mısırdan yapılmalmak zorundadır.
Kömürleştirilmiş meşe odunlarından geçirilmek suretiyle, Lincoln Country Process adı verilen bir
filitrelemeden geçmesi ve Tennesse eyaleti sınırları içinde damıtılıp, yıllandırılıp, şişelenmesi viskiyi bir
Tennesse viskisi yapar.
Tabiiki bourbonlar bu kadar çabuk geçilemeyecek kadar renkli ve büyük bir konu. Çünkü Amerikan satış
stratejilerindeki başarı sayesinde şu anda bildiğimiz ve içtiğimiz bir çok viski aslında birer bourbon.Bu
yüzden yazılarımızda bu bourbon konusunu değişik yönleriyle tekrar incelemeye devam edeceğiz. Ama
lütfen sizlerde aklınıza takılanları ve bourbon deneyimlerinizi bizlerle paylaşın.
Bol viskili günler...
0 yorum:
Yorum Gönder