21 Mart 2015 Cumartesi

Peynirli Fransiz Ekmegi Tarifi



Malzemeler

2,5 tatli kasigi instant maya

1 tatli kasigi toz seker

1,5 su bardagi ilik su ( sicak olmasin )

3-4 su bardagi un

2 tatli kasigi tuz

rendelenmis peynir

Yapilisi:

Ilk once 1 tatli kasigi toz seker ve instant mayayi koyup, uzerine ilik suyu koyun. Sekerin ve mayanin erimesini saglamak icin biraz karistirin ve 3-4 dak bekletin. Derinve metal olmayan bir kaba unu kouyup ortasini acarak tuzu uzerine heryerine gelecek sekilde dokun. Sonra uzerine hazirladigimiz mayali suyu yavas yavas dokerek bir hamur hazirlayin. Uzerine nemli bir bez sererek ilik bir yerde, hamur iki kat buyuyene kadar 30-40 dak. bekletin. Hazir olan hamuru un serpilmis bir tezgahta tekrar icindeki biriken havayi cikarmak icin tekrar yogurun. Bunu yaparken elinizin ici ile daire seklinde bastirarak yapiki icindeki biriken hava ciksin. Hamuru yuvarlak hale getirip iki parcaya ayirin. Un serptiginiz bir yerde bu yuvarlak parcalarin uzerini temiz, nemli bez ile kapatip 15 dak bekleyin.
Sure sonunda her bir parcayi, az unlanmis tezgah uzerinde tekrar yogurup elinizle bastirarak daire sekline getirin.Her dairenin ust kismina rendelenmis peyniri yayip asagi dogru rulo yapar gibi iceri dogru kivirin. Bunu yaparken avucunuzun ici ile bastirin.
Her bir hamura oval ekmek sekli verdikten sonra unlanmis bir tepsiye yan yana koyup uzerine biraz un serpin. Ilik bir yerde ekmekler iki kat buyuyene kadar bekleyin.
Bu sirada firini 220 dereceye isitin.Firinin en altina bir kapin icine 1 bardak kaynar su koyun. Ekmeklerin uzeini sivri bir bicakla verev olacak sekilde 3 yerinden cizin.Ekmeklerin uzeri ve yanlari kizarincaya kadar firinda pisirin. Pistigini anlayabilmek icin ekmegin uzerine bicakla hafifce vurun. eger kalin bir ses duyarsaniz, ekmeginiz hazirdir.
Not: Ekmekleriniz firindan ciktiginda ust tarafi cok sert olacaktir. Bu daha sonra normale donecektir ;)


0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 ERKEGIN DUNYASI