27 Mart 2015 Cuma

Whisky çeşitleri



Whisky çeşitleri:


Viski temel olarak malt ve tahıl olarak iki temel guruba ayırılablir. Malt viski, viskinin konsantire çeşidi. Malt viskiler küçük imbiklerde ağır ağır damıtılarak yapılıyor. Yapıldığı bölgenin karakteristik tadlarını barındırıyor.  Malt viskiler daha yağlı ve damakta daha dolgun bir tat bırakan ama üretimi be buna bağlı olarak fiyatı diğer viski çeşitlerine göre daha pahalı.
Blended viskiler ise tıpkı votka damıtılır gibi, ama daha büyük sanaii tipi imbiklerde damıtılıyor. Yapılırken farklı farklı tahıl ve malt viskilerin karışımından yapılıyor. Genelde blended viskilerin malt viskilerde olduğu gibi kendine has bir özelliği yok. Ama buna karşılık çok daha ucuza mal edilebiliyor.
Tek başına malt viskiler çok ağır, tek başına tahıl viskiler ise çok karaktersiz oluyor.  Bu yüzden gördüğümüz büyük dünya markası viski üreticileri, çeşitli malt ve tahıl viskilerini karıştırarak blended viskileri üretiyorlar.
Malt viski tabiki blended viskiden çok daha özellili ve karakterli viski. Ama herzaman ve her ortamda içilemeyecek karakterde olmadı ve blended viskilerden 2-3 kat pahalı olması nedeniyle, daha özel anlarda tercih ediliyor. Blended viski ise buna karşılık içine buz,  soda,  su katılarak, hatta kokteillere katılarak rahatlıkla her ortamda rahatlıkla içlebiliyor.  Fiyatları malt viskilere göre çok daha ucuz olabiliyor. Bu sebeplerden dolayı malt viskilerden daha yaygın ve birçok insanın tercihi oluyor.
Malt viskimi yoka blended viskimi sorusunun cevabını bulmak çok zor aslında. Her iki viskininde yeri çok ayrı. Bir viskiseverin dolabında özel anlarda tercih edilebilecek bir maltıda, günün normal zamanında rahatlıkla içebileceği blended viskiside olmalı.
Genel olarak malt ve blended viskileri gördük. Ama Amerikalıların viski sektörüne girmelerinden sonra bir üçüncü türle daha tanışıyoruz.  Amerikan viskisi, Bourbon.
Bourbonlar  geleneksel viski yapımlarından ayrılan,  arpa dışındaki tahıllar, özellikle mısır kullanılarak yapılan bir viski benzeri bir içki. En bilinen bourbon markasılarından birisi Jeam Beam.
Bir büyük bourbon markası iseJack Daniel's. Ama Jack Daniel's in ilgin bir özellik olarak ayrı bir yeri var. İskoç viskilerinden ve Kentucky bourbonlarında görülmemiş bir şekilde kömür filitrasyonundan geçiriliyor. Viskiyle ıslatılmış akağaç (maple) odunları yakılarak kömür haline getiriliyor. Bu kömürler dev tanklara ( vat ) konuluyor ve viski bu kömürlerin üzerine damlatılarak filitre ediliyor. Böylece yumuşak ve rahat bir içime sahip oluyor.  Tadındaki kömür kokusu ve bazen bardağımızda gördüğümüz minik kömür taneleri buradan geliyor.

Amerikan viskileri bourbonlar kendi başına çok uzun incelenmesi gereken bir konu. Bu yüzden bourbonları ayrı bir konu olarak başka bir yazımda uzun olarak inceleyeceğiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 ERKEGIN DUNYASI